Hvad kan jeg gøre som forbruger?
Som forbruger er der flere ting du kan gøre ift. spørgsmålet om at leve bæredygtigt. Du kan starte med at forholde dig kritisk til din egen husholdning. Er den så grøn og bæredygtig som den kan blive? Bruger du fx plasfri karklude, og er husstandens rengørings- og vaskemidler fri for skadelige kemikalier og miljøbelastende indholdsstoffer?
Ved at foretage et holdningsskifte, og for alvor begynde at tænke bæredygtighed ind i din dagligdag, kan du gøre en forskel. Hvad kan du selv starte med? Det giver vi dig nogle svar på her:
Køb lokalt - køb dansk
En af de store syndere i forhold til drivhusgasser er transport. Især skibstransport tegner sig for en uhyggelig stor andel – måske også større end de fleste forestiller sig. En opgørelse af Danmarks Statistik fra 2017 viser faktisk, at international transport står for 42% (!) af den samlede danske udledning af drivhusgasser! Se opgørelsen her. Skibstrafikken er ifølge rapporten den største synder, og det er altså de varer af ofte lav kvalitet og tvivlsom oprindelse, som vi køber på webshops i Asien. Hvad er modsvaret: Køb lokalt – så lokalt som muligt og allerhelst dansk. Det giver dig også en bedre fornemmelse af råvarer, produktionsmetoder og socialt ansvar – og dermed et bedre produkt samlet set. Så hvor langt skal vi gå, for at hylde globaliseringen? Når man kan købe friske, grønne asparges fra Peru i danske grøntafdelinger, så har disse haft mere transportid, end de har holdbarhed i køleren! Støt derfor de lokale producenter, selvom prisen ofte vil være en del højere. Vi har faktisk ikke råd til at lade være.
Stil krav til producenterne
Som forbruger kan du stille krav til producenterne om, at også de skal tænke bæredygtighed ind, hvor de kan. Ifølge FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er det ikke nok at tilbyde “grønne” produkter, hvis ikke de er fremstillet på en bæredygtig måde.
Som forbruger kan du være med til at forholde dig kritisk til, om producenterne overholder kravene til kemikalielovgivningen, om de understøtter en generel bæredygtig produktion og om de påtager sig et socialt ansvar i form af en officiel og forpligtende politik – deres Corporate Social Responsibility, CSR.
Vælg bæredygtige løsninger
Du kan foretage mange andre bevidste valg i din dagligdag og hjælpe med at opfylde FN´s 17 verdensmål. Inden du fx beslutter dig for at købe en ny T-shirt kan du stille dig selv nogle spørgsmål: Er T-shirten af en god og holdbar kvalitet, som modsvarer de mange (2.700 liter!) vand, som det koster for at fremstille den? Læs WWF’ artikel om det her. Hvordan kan du selv spare på vandet, når du selv skal vaske din nye T-shirt? Har du overvejet at reducere mængden af (skadelige) vaske- og skyllemidler? Undgå tørretumbler, strygejern mm.
Det samme gælder når ferien skal planlægges. Overvej om det er nødvendigt at rejse halvvejs rundt om planeten for at komme på badeferie, når vi har nogle af de bedste strande herhjemme i Danmark. Tjek fx Visit Denmark og bliv klogere på alle de muligheder, vores eget land byder på. Mulighederne er heldigvis mange.